Η ιστορία του Αη Βασίλη

by Γιώργος Πλεύρης | Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2009 in |Δέντρο στολίσατε, φωτάκια κρεμάσατε, δώρα αγοράσατε αλλά μάλλον ξεχάσατε να γράψετε και να στείλετε το γράμμα σας στον Άγιο Βασίλη! Ο αγαπημένος «παππούλης» των παιδικών μας χρόνων - που για εμάς λέγεται Άγιος Βασίλης, για τους Αμερικανούς Santa Claus και για τους Ολλανδούς Sinterklaas- φαίνεται πως… ξεκίνησε την «καριέρα» του χάρη σε ένα απόλυτα επιτυχημένο διαφημιστικό της Coca Cola το 1931..;mrgreenΚόκκινη βελούδινη στολή, παχιά λευκή γενειάδα, ένα έλκηθρο βαρυφορτωμένο με δώρα και η πιο αγαπημένη φυσιογνωμία των παιδικών μας χρόνων έρχεται ξανά και ξανά κάθε Χριστούγεννα έστω και μέσα από τα αθώα γράμματα των παιδιών, που ζητούν παιχνίδια κάτω από το δέντρο!

Από πού όμως, ξεκίνησε ο Άγιος Βασίλης το μακρύ ταξίδι του; Σύμφωνα με τους μύθους, δύο περιοχές τον διεκδικούν. Η μία, η πιο «ελληνική» εκδοχή, αναφέρει ως γενέτειρα του αγαπημένου Αγίου, τη βιβλική Καισάρεια της Καππαδοκίας, το σημερινό Kayseri της γειτονικής Τουρκίας.

Η άλλη εκδοχή, η πιο «αμερικάνικη», αναφέρει ως γενέτειρά του την πάντα χιονισμένη Λαπωνία, όπου ο Άγιος Βασίλης διαθέτει ένα ατμοσφαιρικό εργαστήριο γεμάτο ξωτικά, στο μαγευτικό Ροβανιέμι της Λαπωνίας και πιο συγκεκριμένα στο Κορβατουντούρι, ένα χωριό που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο…

Ο «δικός» μας Άγιος Βασίλης

Αντίθετα με όσα πιστεύουμε από τα παιδικά μας χρόνια, ο «ελληνικός» Άγιος Βασίλης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη γνώριμη φιγούρα των Χριστουγέννων.
Η ελληνική εκδοχή, μιλά για έναν ψηλόλιγνο νέο, που αγαπούσε την πεζοπορία, γεμάτο καλοσύνη και αγάπη που περιφέρεται σε πόλεις και χωριά κρατώντας ένα ραβδί και εύχεται καλοτυχία και καλή χρονιά σε όσους συναντά. Όσο για τη σύνδεσή του με την Πρωτοχρονιά; Η 1η Ιανουαρίου ήταν η μέρα θανάτου του Μεγάλου Βασιλείου και έτσι η ελληνική παράδοση θεώρησε, ότι ο Άγιος αυτός, θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη της τύχης και της ευλογίας για τη νέα χρονιά.

Πως όμως από την ασκητική μορφή του ψηλόλιγνου Μέγα Βασιλείου φθάσαμε στην εικόνα που έχουμε σήμερα για τον Άγιο Βασίλη; Οι περισσότεροι λαοί του κόσμου έχουν μια διαφορετική εκδοχή για τον αγαπημένο Άγιο. Για τους Ολλανδούς, ο συμπαθής άγιος με το έλκηθρο είναι ο Άγιος Νικόλαος ή Sinterklaas, όπως τον ονομάζουν, μορφή που γρήγορα διαδόθηκε και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Ο Santa Claus, όπως τον ονόμασαν οι αγγλόφωνοι λαοί, γεννήθηκε κάπου στα βάθη της Τουρκίας και ήταν ο προστάτης των ανθρώπων της θάλασσας αλλά και των μικρών παιδιών.

Ο Άγιος Νικόλαος, όπως επικρατούσε να λέγεται μέχρι τότε, έφτασε στην… Αμερική τον 17ο αιώνα χάρη στους Ολλανδούς μετανάστες. Με την πάροδο των ετών, ο «Ολλανδός» Sinterklaas, μετονομάστηκε σε Santa Claus. Η πρώτη καταγραφή του ολλανδικού μύθου έγινε το 1809, από τον συγγραφέα Ουάσιγκτον Ίρβινγκ, που μιλούσε για την άφιξη ενός αγίου πάνω σε άλογο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Λίγο αργότερα, το 1823, ο ιερέας Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ, έγραψε ένα παιδικό ποίημα σε μεγάλη εφημερίδα της Νέας Υόρκης, όπου περιέγραφε τον Άγιο Νικόλαο σαν «καλικάντζαρο» που τρύπωνε στα σπίτια από τις καμινάδες των τζακιών και ταξίδευε με έλκηθρο που έσερναν 8 ζωηροί τάρανδοι.

Και εγένετο…Santa Claus!

Ποιος όμως έβαλε την τελική πινελιά προκειμένου να αποκτήσει ο Άγιος Βασίλης την μορφή, που έχουμε όλοι σήμερα στο μυαλό μας; Δημιουργός της πιο αναγνωρίσιμης προσωπικότητας του πλανήτη ήταν ο σχεδιαστής Χάντομ Σάντμπλομ, στον οποίο ανέθεσε η εταιρεία Coca Cola, να σχεδιάσει μια συμπαθητική φιγούρα ενός καλοκάγαθου Santa Claus προκειμένου να αποτυπωθεί πάνω στα μπουκάλια του διάσημου αναψυκτικού και να… αυξηθούν οι πωλήσεις. Έτσι, χάρη σε μια εξαιρετική ιδέα του Σάντμπλομ το 1931, ο Santa Claus πήρε σάρκα και οστά…

Τα παράξενα του μύθου του Άγιου Βασίλη…

•Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν επιστήμονες, ο Άγιος Βασίλης, θα πρέπει μέσα σε 31 ώρες (λόγω διαφορετικών χρονικών ζωνών) να επισκεφθεί 98,1 εκατομμύρια σπίτια!sengihnampakgigi Άρα, θα πρέπει να κάνει 822,6 επισκέψεις το δευτερόλεπτο και το έλκηθρό του να κινείται με 1.045 χλμ./ δευτερόλεπτο. Να σημειωθεί, πως η ταχύτητα του ταράνδου είναι 24 χλμ./ ώρα…:scream:

•Η φιλανδική παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Βασίλης, μόλις επισκέπτεται την Φιλανδία, αφήνει στην άκρη το έλκηθρό του και καβαλάει τον Ούκο, μια κατσίκα φτιαγμένη από άχυρα!

•Οι έρευνες των επιστημόνων δεν σταματούν εδώ. Έτσι λοιπόν, αν κάθε παιδί λαμβάνει ένα δώρο βάρους 1 κιλού, τότε το έλκηθρο θα πρέπει να κουβαλά 321.300 τόνους-χωρίς να υπολογίσουμε το βάρος του Άγιου Βασίλη και των αμέτρητων μπισκότων που θα καταναλώσει εκείνο το βράδυ από το κέρασμα που του έχουν αφήσει τα παιδιά κάτω από το δέντρο… mrgreenΛέγεται δε, πως ο κάθε τάρανδος μπορεί να μεταφέρει το πολύ μέχρι 150 κιλά. Επομένως, στην πραγματικότητα το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, θα πρέπει να σέρνουν…214.200 τάρανδοι, προκειμένου να φθάσουν τα δώρα όλων των παιδιών στην ώρα τους!gelakguling
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλια:

  1. Blogger on 25 Σεπτεμβρίου 2017 - 1:03 μ.μ.

    Do you love Coke or Pepsi?
    ANSWER THE POLL and you could get a prepaid VISA gift card!

     
Related Posts with Thumbnails

Γυμνάσιο Οινόης

Ταχυδρομική Διεύθυνση : Οινόη Καστοριάς

Ταχυδρομικός Κώδικας - Πόλη : 52050 Καστοριά

Ιστοσελίδα: http://gymnasioinois.blogspot.com/

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: mail@gym-oinois.kas.sch.gr

gymnasioinois@gmail.com

Τηλέφωνο & Τηλεομοιότυπο: 2467092211

Πληροφορίες : Γιώργος Πλεύρης

Ετικέτες

Πού είμεθα;

Προβολή Γυμνάσιο Οινόης σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΜΑΣ ΕΙΔΑΝ


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχειοθήκη

ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ

Για μένα