Η μπάλα του μουντιάλ

by Δημήτρης | Τρίτη, Ιουνίου 29, 2010 in |

Η μπάλα του Μουντιάλ

Στο παγκόσμιο κύπελλο της Ν. Αφρικής ένα φαινόμενο συγκεντρώνει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ονομάζεται «Τζαμπουλάνι», που σημαίνει «γιορτάζω» στη γλώσσα των Ζουλού και είναι η αμφισβητούμενη μπάλα της διοργάνωσης. Το 2002, η «Fevernova» χαρακτηρίστηκε «παιδική», το 2006 η «Teamgeist» θεωρήθηκε ότι έδινε πλεονέκτημα στους επιθετικούς, ενώ η «Τζιαμπουλάνι», σύμφωνα με τον Ισπανό τερματοφύλακα Ικερ Κασίγιας είναι... «μπάλα θαλάσσης». Η κατασκευή της δεν είναι απλή υπόθεση. Τηρεί στάνταρ υψηλών προδιαγραφών και η διαδικασία συναρμολόγησής της είναι ιδιαιτέρως ακριβή και σύνθετη. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της «Τζιαμπουλάνι» ξεπερνούν κάθε προσδοκία (είναι τελείως στρογγυλή, η πρώτη στην ιστορία), αλλά όταν η συγκεκριμένη μπάλα βρίσκεται στο χορτάρι αρχίζουν οι μπελάδες. Ο τερματοφύλακας της εθνικής Ελλάδος, Κώστας Χαλκιάς, δεν την καταδικάζει. «Είναι δύσκολη όπως κάθε καινούργια μπάλα. Η ιδιαιτερότητά της φαίνεται όταν έρχεται δυνατά επάνω σου και με πολλά φάλτσα. Επίσης, δυσκολεύει τον παίκτη στο κοντρόλ όταν έρχεται με δύναμη στο πόδι του. Οπως και να έχουν τα πράγματα και η μπάλα κρίνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ακούγοντας τα παράπονα των παικτών του, στην Εθνική Αργεντινής, πέρασε από την θεωρία στην πράξη. Εκτέλεσε 30 φάουλ από μέση απόσταση, έλεγε στον τερματοφύλακα τη γωνία που θα σημαδέψει και κατάφερε να σημειώσει 20 γκολ, στέλνοντας την μπάλα εκεί όπου έπρεπε και χωρίς πρόβλημα! Σίγουρα ο «Ντιεγκίτο» τα κατάφερε αρκετά καλά, ακόμη και χωρίς να έχει σπουδάσει Φυσική. Αν είχε σπουδάσει, ασφαλώς θα γνώριζε ότι η τροχιά της μπάλας διέπεται από το φαινόμενο Magnus.
Το φαινόμενο πήρε το όνομα του φυσικού Magnus, που το περιέγραψε ολοκληρωμένα, και αφορά την κίνηση μιας περιστρεφόμενης σφαίρας σε ρευστό, αέριο ή υγρό. Για την κατανόηση του φαινομένου Magnus, χρειάζεται η κατανόηση διαφόρων άλλων νόμων της δυναμικής των ρευστών, όπως ο νόμος του Bernoulli, καθώς και ο σχηματισμός οριακών στρωμάτων στο ρευστό μέσο γύρω από το κινούμενο αντικείμενο. Οταν η μπάλα περιστρέφεται, δημιουργείται χαμηλή πίεση (αυξημένη ταχύτητα αέρα) εκεί όπου η περιστροφή έχει την ίδια κατεύθυνση με το ρεύμα του αέρα, και υψηλή πίεση (χαμηλή ταχύτητα αέρα) στην άλλη πλευρά της μπάλας. Αναγκάζεται να ακολουθήσει μια πορεία προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με την περιστροφή. Εάν ένας παίκτης, λοιπόν, σουτάρει με φάλτσο, η μπάλα ακολουθεί στην αρχή μια ευθύγραμμη πορεία και στα τελευταία μέτρα ξαφνικά κάνει μιαν απρόσμενη στροφή, καθιστώντας την απόκρουσή της εξαιρετικά δύσκολη. Στο φαινόμενο αυτό, λοιπόν, οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό η τέχνη των ποδοσφαιριστών να βάζουν γκολ με φαλτσαριστά χτυπήματα φάουλ.

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Λουκάκης από την Καθημερινή

0 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails

Γυμνάσιο Οινόης

Ταχυδρομική Διεύθυνση : Οινόη Καστοριάς

Ταχυδρομικός Κώδικας - Πόλη : 52050 Καστοριά

Ιστοσελίδα: http://gymnasioinois.blogspot.com/

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: mail@gym-oinois.kas.sch.gr

gymnasioinois@gmail.com

Τηλέφωνο & Τηλεομοιότυπο: 2467092211

Πληροφορίες : Γιώργος Πλεύρης

Ετικέτες

Πού είμεθα;

Προβολή Γυμνάσιο Οινόης σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΜΑΣ ΕΙΔΑΝ


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχειοθήκη

ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ

Για μένα